In Drugo/ Projekti

Retrospektiva: kulturna oddaja Tančica

 

Z nostalgijo se spominjam mojega dela na lokalni televiziji Petv, kjer sem imela možnost, med drugim, tudi ustvarjati svojo kulturno oddajo.  Vesela sem bila, da se je ponudila možnost in priložnost in naša takratna ekipa je ustvarila nekaj čudovitih oddaj, ki so imele vsaka svoj koncept. Tako je nastala zraven kulturne oddaje še otroška, turistična in gospodarska. Žal oddaje niso živele dolgo, saj smo jih začeli ustvarjati ko se je t. i. kriza začela, pa tudi takratno vodstvo ni bilo strokovno podkovano, da bi prepoznalo potencial našega dela, seveda pa tudi ni bilo naklonjeno izdatkom – praktično smo oddaje ustvarjalci delali za minimalna sredstva.

Moja želja je bila ustvariti kulturno oddajo, le-ta pa je nato zaživela v šestih oddajah, do mojega odhoda na novinarsko izmenjavo v Berlin. Koncept oddaje se je zgledoval po že obstoječih oddajah predvsem nacionalne televizije. Celoten koncept predstavljam tudi tukaj, čeprav se zavedam, da ga bo najbrž kdo “sunil”  – ampak nič hudega, to bo le potrdilo dejstvo, da je dober, sama pa trenutno žal nimam možnosti, da bi oddajo pod istim konceptom delala naprej.

Oddaja je dobila naslov Tančica in se ni zgledovala po znani modni oddaji na RTV, Bleščica, mislim pa, da sta celo nastali nekje približno ob istem času. Naslov Tančica je, meni osebno, bil metaforičen naslov za kulturo kot tako – kultura je pač nek prefinjen del družbe, drugačen kot ostali segmenti, in nekako zajema vse, prekriva svet kot nekakšna tančica. Se pravi naslov oddaje je dejansko bil metaforičen. Del opisa oddaje so bili tudi sledeči verzi:

Je zmuzljiva in neopredeljiva,

malo važna in spogledljiva,

kapricasta, pa vendar globoka,

prelestna, a ne preširoka,

vedno lahkotno igriva,

s tančico si pogled zakriva.

 

In ne, ti verzi niso opisovali mene kot ustvarjalke (kot je mislim nek znanec, pa morda še kdo), ti verzi so opisovali skrivnostno damo – kulturo. 🙂 No ta dama pa se je seveda predstavljala v naših oddajah. Ker je PeTV v tistem času bil viden na ožjem območju Ptuja in centra mesta, sem vsako oddajo naložila tudi na Youtube, kjer jo še danes lahko gledate na tem kanalu. V želji, da bi oddajo približala publiki je nastal tudi t. i. blog, ki je spremjal oddajo, ogledate pa si ga lahko tukaj.

Kot rečeno je oddaja zaživela v šestih oddajah, zadnje žal ni na Youtubu, saj je to bil intervju oz. pogovor s Francem Mlakarjem, ki je takrat vodil aktivnosti glede Evropske prestolnice kulture na Ptuju.  Po mojem okrevanju in vrnitvi so se stvari na PeTV-ju krepko spremenile in praktično nobeden od starih ustvarjalcev ne dela več na PeTV-ju.

KONCEPT ODDAJE: KULTURNA ODDAJA – TANČICA

 

Require Flash player

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply