In Prevajanje/ Projekti

Art Stays 2017

Med 07. in 15. julijem 2017 je na Ptuju potekala 15. edicija največjega slovenskega festivala sodobne vizualne umetnosti Art Stays. Letos poimenovana Natur-al(l), se je osredotočila na umetnike, ki se angažirano ukvarjajo z naravo in posledicami človeškega malomarnega ravnanja z njo. Letošnje 9-dnevno festivalsko dogajanje je prineslo več kot 30 prireditev na različnih prizoriščih na Ptuju in v bližnji okolici. Gostili smo preko 140 umetnikov iz več kot 20-ih držav. Pravo razkošje sodobne umetnosti!

Že šesto leto sodelujem pri tem projektu in Art Stays nasploh, posebej pa festival sodobne umetnosti, štejem tudi za »moje« projekte, saj jih tako tudi čutim. Postali so del mene in leto brez Art Staysa je prazno leto. Tudi letos sem imela pogovore z umetniki – naloga, ki mi je zelo pri srcu, saj uživam ob srečanju z različnimi kreativnimi ljudmi. Tokrat sem se pogovarjala z avstrijskim kiparjem Johannom Feilacherjem, s kreativno direktorico festivala Art Stays  Mariko Vicari in slovneskim predstavnikom na 56. umetniškem bienalu v Benetkah, z Jašo. Ob tem sem kot ponavadi seveda vodila otvoritve oz. tolmačila v angleški jezik, saj je vsako leto na obisku ogromno umetnikov iz tujine, ki seveda potrebujejo tolmačenje.

Eden od vrhuncev festivala zame, poleg zelene umetniške intervencije ali inštalacije na Slovenskem trgu, je seveda velika slikarska razstava Veliko je lepo razstavljena v Qcentru na Ptuju. Gre za eno redkih tovrstnih in tako velikih slikarskih razstav v zadnjem času pri nas, sploh pa razstavo, ki je dala poudarek tudi velikim formatom. Pravo popotovanje po pokrajini ali pokrajinah, predvsem notranjih.

Fotografije: Albin Bezjak, Srdan Mohorič

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.