In Drugo

Kakšna je moč jezika?

Moč jezika – Intervju (Hans Hagen)

 

 

V   Mariboru, na simpoziju o evropski pravljici, ki ga je priredila Mariborska knjižnica skupaj z revijo Otrok in knjiga, smo se pogovarjali z nizozemskim pisateljem Hansom Hagenom.

Hans Hagen piše prozo in poezijo za otroke, v svojem predavanju na simpoziju pa je poudaril moč jezika, predvsem pa vpliv pravljic in poezije na otroka. Doživljanje zgodb in vživljanje v njihove junake je možno zaradi jezika,  po njegovem mnenju pa ima jezik velik vpliv in moč nad ljudmi. Pravzaprav je tudi največje umetniško delo, kar jih poznamo. Večina otrok se seznani z umetnostjo in literaturo preko zgodb in ilustracij v slikanicah in zbirkah pravljic.Hans Hagen

 

Kako pomembna je vloga jezika v modernem svetu?

Jezik je po mojem mnenju skoraj najpomembnejše kar imamo. Če nimamo jezika, ne moremo doseči ničesar, ne moremo protestirati, ne moremo nekomu povedati, da ga imamo radi in ne moremo spoznati in se naučiti stvari. Če nimaš jezika si nemočen in s pomočjo zgodb in pripovedovanja lahko spoznaš stvari, lahko najdeš svoje mesto v svetu.

 

Zakaj je pripovedovanje zgodb tako pomembno?

Pomembno je, ker se navadiš potopiti se v zgodbo in doživiš zgodbo skupaj z drugimi ljudmi. Potuješ lahko na kraje kjer še nikoli nisis bil in pripovedovanje zgodb te lahko ponese kamorkoli. Iz tega se lahko učiš in to znanje, ki ga tam dobiš uporabiš v svojem življenju, to je možno samo preko pripovedovanja zgodb.

 

Kaj menite, na kak način pripovedovanje zgodb ohranja neko kulturo naroda pri življenju, kje leži ta moč pripovedovanja?

 

Hans HagenMoč jezika je v združevanju ljudi, namesto ločevanju. S pomočjo jezika lahko razumeš nekoga, ki ne govori tvojega jezika. S pomočjo jezika, lahko hitro ugotoviš, da imaš z nekom več stvari skupnih, kot pa tistih, ki vaju ločujejo. Moč jezika je v združevanju in povezovanju ljudi. Seveda imamo veliko zgodb iz različnih geografskih področij, ne smemo jih pozabiti, moramo jih pripovedovati, vendar jih ne uporabljajmo kot sredstvo s katerim ločujemo in razdvajamo.

 

Sanja Selinšek

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.