In Projekti

Tržnica ustvarjalnosti in unikatov na Ptuju

Ptuj je lepo, simpatično, malo mestece, ki pa je spričo gospodarskih razmer, stanovanjske politike v starem mestnem jedru in mnogih drugih razlogov, pogosto zaspano mesto. Vendar ima to malo mesto ogromno potenciala, predvsem pa ogromno mladih (in tudi starejših) kreativnih ljudi, polnih življenja, takih, ki vedno nekaj zanimivega počnejo in ki se ne dajo pesimizmu in standardnim kalupom. Mesto se je z mlado energijo začelo prebujati in ta val smo se odločili “zajahati” tudi trije posamezniki, ki soustvarjamo Tržnico ustvarjalnosti in unikatov na Ptuju.  Tržnica ustvarjalnosti in unikatov Ptuj

Vse se je začelo z idejo Lee Kolednik, ki je ob podpori Mihe Mastena našla še eno sorodno dušo (mene), ki se je priključila izivu. Nismo čakali dolgo, ampak smo se kar podali na delo.  Tržnica poteka na prostoru, kjer je tržnica od začetka 20. stoletja, prostoru pa smo želeli vdihniti tudi novo življenje.  Mene je koncept takoj pritegnil, bržkone zaradi nostalgičnega spominjanja mojega bivanja v Berlinu, kjer je bila podobna tržnica v vsakem predelu mesta, najbolj zabavno pa je bilo se sprehoditi po stojnicah največjih boljšjih sejmov, katerih del so bile tudi stojnice z unikati in ročnimi izdelki. Sama sem vse te moje “obrede” doma zelo pogrešala, zato Lei niti ni bilo treba kaj prida pregovarjanja za projekt.

Menim, da mesto Ptuj, predvsem pa staro mestno jedro, potrebuje novo življenje, novo energijo, ki ga bo obudila iz spanja – tovrstni projekti pa so seveda ravno pravšnji. Vsako mesto ima nekaj ključnih lastnosti, brez katerih mesta kot takega ni. Tako kot so za mesto pomembne posamezne stavbe in organizacije, ki so ključnega pomena za delovanje, tako ima vsako mesto tudi prostore, ki vabijo na druženje, vabijo, da tam malo posedimo, se ohladimo, kakšno rečemo in preprosto uživamo v vrvežu življenja. Eden od takih prostorov je turi tržnica.

In kot smo zapisali že v naši predstavitvi projekta:

Tržnica ustvarjalnosti in unikatov bo tako namenjena po eni strani ustvarjalcem umetne obrti, rokodelcem, ustvarjalcem unikatov, kot so nakit, oblačila, in drugih drobnih stvari. Ti ustvarjalci se bodo predstavljali na stojnicah in lesenih hiškah, kjer bodo prodajali svoje izdelke, morda prikazovali postopek izdelave ali poučili obiskovalce o posameznih ustvarjalnih postopkih. Ob tem smo želeli pripraviti tudi krajši program za obiskovalce, kjer bi se lahko predstavili vsi, ki se tako ali drugače ukvarjajo z umetnostjo na visoki ali ljubiteljski ravni. Tako se nam bodo predstavili mladi glasbeniki, skupine, povedali bomo kakšno pravljico, zaplesali ali se prepustili kakšnemu drugemu nastopu.

1-IMG_0435

TUu Ptuj se je razvil iz ideje o vrnitvi pestrosti in skoraj že pozabljenega vrveža v staro mestno jedro. Trije posamezniki in ustvarjalci na različnih področjih, ki nam je mar za dogajanje v mestu, smo združili moči, ter pripravili koncept sobotnih dogajanj na Ptuju. Prostor, ki je delno ujet med obzidjem, želimo »osvoboditi« klasične tržne naravnanosti in mu dati drugačno vsebino, ki bi dopolnjevala klasično tržnico. S prepletanjem ustvarjalnega naboja, literarnega izražanja in glasbenih vibracij želimo odpreti dialog med obiskovalci in med različnimi skupinami, opozorili pa bi radi na ustvarjalno življenje, ki na Ptuju in tudi drugod še zdaleč ni zamrlo. Tako ga vabimo na plano, da se pokaže in razkrije.

Želimo, da bi obiskovalci upočasnili korak, odprli vse čute in razširili pogled.

 

Tržnica tako vabi VSAKO TRETJO SOBOTO V MESECU. PRIDITE POGLEDAT 😉

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.